Svenska skolan måste våga se alkisbarnen
Var femte barn har en förälder med missbruk eller riskbeteende kring alkohol och droger. Det betyder att fem i varje klass har minst en mamma eller pappa som dricker för mycket.
Ändå är det få skolor som vågar se dem här barnen. Enligt en nationell undersökning som STAD (Stockholm förebygger Alkohol- och Drogproblem) har genomfört så har bara en tredjedel av alla svenska skolor en policy kring hur man ska hantera frågor om barn som lever i missbruksmiljöer.
Studien visar också det närmast självklara, att skolor som inte har någon policy också har mycket svårare att identifiera dessa utsatta barn.
Har man en handlingsplan så kan man känna igen signalerna från dessa barn. Det kan röra sig om stora nödraketer som utåtagerande, sömnsvårigheter, ångest, tvångsbeteende, koncentrationssvårigheter eller ätstörningar. Men det kan också röra sig om så subtila signaler som lite sämre studieresultat, oro eller ökad frånvaro i skolan. Det kan vara barn som tar på sig de klassiska alkisrollerna: clownen, rebellen, hjälten, tapetblomman eller duktiga flickan.
Studien visar att man får vara glad om skolan upptäcker en eller två elever under hela läsåret. Det gör de som har en policy. Har de en handlingsplan är också chansen stor att den ansvarige för alla dessa ungar, oftast rektorn själv eller en kurator eller skolsköterska, har fått gått en vidareutbildning i ämnet. Man kan tycka det är självklart att alla skolsköterskor har fått åtminstone någon timmes utbildning i ämnet, men bara var 35 procent av dem hade fått detta. Skandal!
När jag själv är ute och föreläser om hur det är att växa upp i en missbruksfamilj för pedagoger och andra inom skolväsendet, så säger jag alltid: Vi måste våga prata om detta i klassrummen. Hela tiden. För alla känner någon vuxen som inte mår bra. Det finns massor av material, inte minst på nätet, där lärarna kan hitta intressanta diskussionsunderlag till sina lektioner.
Men då skruvar pedagogerna på sig.
”Tänk om det kommer upp något. Vad gör vi då?”
De flesta har ingen aning om vad det finns för stödgrupper eller online-hjälp att få.
”Då lyssnar man”, säger jag.
+ Sajten Drugsmart (www.drugsmart.se) kommer inom kort att lansera ett självhjälpsforum för barn och unga med missbrukande föräldrar. Heja!
– Bara två procent av alla barn som växer upp i missbruksmiljö fångas upp och får den hjälp de behöver. En nationell skam.
– Bara två procent av alla barn som växer upp i missbruksmiljö fångas upp och får den hjälp de behöver. En nationell skam.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar